BENG en zonnepanelen

BouwDirect bouwt uitsluitend BENG (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) of energieneutraal. BouwDirect maakt dan ook uitsluitend gebruik van duurzame energievormen zoals een lucht/water warmtepomp, WarmteTerugWinning systeem en lage temperatuur verwarmingsystemen.

Bijna alle duurzame maatregelen maken gebruik van elektrische energie. Wanneer wij (graag wij weghalen) echt een energieneutraal pand willen realiseren (en niet alleen gasloos) moet er dus elektrische energie opgewekt worden. Aangezien veel bedrijfspanden een groot dakoppervlakte hebben, is het mogelijk om hier een groot aantal zonnepanelen op kwijt te kunnen. Hiermee wekken we de energie op die benodigd is in het pand.

Er zijn drie soorten zonnepanelen. Monokristallijn-, Polykristallijn- en dunne film zonnepanelen. Ieder van deze drie heeft zijn eigen voordelen.

Monokristallijn zonnepanelen hebben de hoogste opbrengst doordat de cellen zeer nauwkeurig gepositioneerd worden waardoor ze één geheel vormen. Hierdoor zijn ze wel iets duurder dan de andere twee. Monokristallijn zonnepanelen zijn zwart van kleur.

Polykristallijn zonnepanelen hebben een makkelijker productie proces waardoor ze goedkoper zijn. De cellen liggen kriskras door elkaar waardoor de opbrengst iets minder is ten opzichte van de monokristallijn zonnepanelen. De kleur verschilt ook. Polykristallijn zonnepanelen zijn blauw of paars van kleur.

Dunne film zonnepanelen zijn gemaakt van silicium poeder in plaats van silicium kristallen. Hierdoor zijn ze flexibel. Ze leveren minder energie op dan de monokristallijn- en de polykristallijn zonnepanelen.

De energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen is niet direct bruikbaar. De omvormer zorgt ervoor dat de energie bruikbaar wordt voor uw apparatuur.